Japán jen

Erőteljesen gyengült a jen kedden az amerikai dollárral és az euróval szemben, elemzők szerint amiatt, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint a japán kormány új, átszámítva 53 milliárd dollár (csaknem 12 ezer milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő program bejelentésére készül.

A dollár árfolyama a nap folyamán 103,37 jenre süllyedt, ami bő fél éves mélypont. Az euróval szemben ötéves mélypontra gyengült a japán fizetőeszköz.

Az elemzők szerint a gyengülés fő oka az a hír, miszerint a japán kormány 53 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programot fogad el csütörtökön. A cél, hogy ellensúlyozzák az áprilisra tervezett áfa-emelést. A gazdaságélénkítő csomag részleteit a tervek szerint csak a jövő évi költségvetés december 12-i elfogadása után ismertetik.

Japánban a jegybank és az Abe Sindzó miniszterelnök vezette kormány agresszív mennyiségi enyhítésbe kezdett, hogy kiemelje a szigetországot a 15 éve tartó krónikus deflációból. Szeptemberben a maginfláció – vagyis a nagy kilengéseket mutató élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított mutató – öt év után először nem csökkent, a legfrissebb adatok szerint pedig 0,3 százalékkal nőtt, amire 1998 augusztusa óta nem volt példa. A japán jegybank szeretné két éven belül elérni, hogy 2 százalék legyen az infláció éves üteme.

Abe Sindzó határozott strukturális reformokat ígért, amikor csaknem egy éve hivatalba lépett. A jelenleg 5 százalékos forgalmi adó felemelése az egyik olyan intézkedés, amely a piaci konszenzus szerint elengedhetetlen a japán gazdaság fenntartható, hosszú távú növekedéséhez.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>