Inkább tankoltunk, mint ettünk

Harmadik hónapja megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán nyilvánosságra hozott első gyors becslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest, a naptárhatástól megtisztított növekedés 0,3 százalékos volt.

A kiigazított adatok szerint a szeptemberi növekedést az üzemanyag forgalom 3,1 százalékos növekedése generálta, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma a tavaly szeptemberi szinten stagnált, míg az élelmiszereladások 0,4 százalékkal csökkentek.

A kiskereskedelmi forgalom a harmadik negyedév minden hónapjában nőtt, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint júliusban 1,3, augusztusban 1,4 százalékos volt a forgalom éves növekedése, míg a kiigazítatlan adatok rendre 1,8, illetve 1,0 százalékos növekedést mutattak.

Élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben augusztusban és júliusban egyaránt 1,2 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A nem élelmiszer termékek volumene júliusban 0,9 százalékkal, augusztusban 1,2 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-forgalom már fél éve növekedést mutat, a szeptemberi 3,1 százalékos emelkedés az augusztusi 1,6 százalékos, a júliusi 2,9 százalékos növekedés után következett be.

A kiskereskedelmi forgalom egyéves csökkenés után áprilisban nőtt először éves összevetésben. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adatközlés után az MTI-hez eljuttatott közleményében azt emelte ki, hogy kiskereskedelmi forgalom több hónapja tartó bővüléséhez hozzájárultak a kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló intézkedései, a reáljövedelmek bővülése, a több mint 20 éves rekordot jelentő foglalkoztatottság, illetve a növekvő fogyasztói bizalom. A KSH a 2013 szeptemberi második előzetes adatközlését november 26.-án teszi közzé az MTI információi szerint.

 

Forrás: http://www.szabadfold.hu/gazdanet/elelemre_kevesebbet_benzinre_tobbet_tudtunk_kolteni

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>