Imádják a bankok a focit

Imádják a bankok a focit

A pénzügyi szektor volt tavaly a leglelkesebb sporttámogató, az igénybe vett, sporttámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény majdnem ötödét ugyanis ezen ágazat adta, a 48,35 milliárd forintból 10,43 milliárdot. A kedvezményen mindössze 163 társaság osztozott, ami egyenként 63,8 millió forintot jelentett. A nem pénzügyi szektor átlaga ennél nagyságrendekkel kisebb, itt 4730 társaság átlagosan nyolcmillió forintot érvényesített.

Az eltérés egyáltalán nem meglepő, a sporttámogatási rendszert ugyanis úgy alakították ki, hogy egy kisebb cég számára ugyanúgy megérje, mint egy nagyvállalatnak − előbbiek akár azt a sportegyesületet is támogathatják, ahová a dolgozók gyerekei járnak vagy amelyik a telephely mellett működik. Egy nagyvállalatnál azonban mások a szempontok, szükségszerűen nagyobb a forrás, emellett azonban adótervezési szempontok is szerepet játszhatnak a kedvezmények igénybevételénél. A pénzügyi szektorban jóval magasabb a nagy cégek részaránya, mint azon kívül, ezért értelemszerű, hogy az előbbi körben nagyobb arányban jelennek meg a kisebb támogatások.

A pénzügyi szektor nemcsak a látvány-csapatsportokat támogatta tavaly, hanem a másik két, kisebb népszerűségnek örvendő lehetőséggel is élt: jelentős összeggel támogatta például az itthoni filmgyártást és az egyéb előadó-művészeti ágakat − előbbiből 1,6, utóbbiból 2,5 milliárd forint kedvezményt érvényesített. Összehasonlításképpen a teljes támogatással összefüggő kedvezmény a filmeknél 3,2, az előadó-művészeteknél 11,75 milliárd forint volt. Az átlagos adókedvezményt nézve a pénzügyi cégek mindhárom esetben nagyságrendekkel nagyobb támogatást nyújtottak − és kedvezményt kaptak.

A filmtámogatásoknál a nem pénzügyi szektor átlagosan 8, az előadó-művészeteknél pedig 16,9 millió forint kedvezményt érvényesített, a pénzügyi vállalkozások ezzel szemben 82, illetve 50 milliót. Egy vállalkozás egy, kettő vagy akár mindhárom támogatási lehetőséggel is élhetett, ezért teljes összehasonlítást nem lehet végezni a támogatásokat illetően. A kedvezményekkel azonban jól kerestek a pénzügyi vállalkozások, a három kedvezmény összesen 14,6 milliárd forintot tett ki tavaly − ez különösen azért számít jó eredménynek, mert a szektor adózás előtti eredménye 53,9 milliárd forint volt.

Az egyéb adókedvezményekkel együtt a szektor 27,5 milliárd forint társasági adót fizetett − az adóalap- és adócsökkentés persze érthető az ezen felül fizetendő tranzakciós illeték és bankadó mellett.

 

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2013/10/25/imadjak_a_bankok_a_focit/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>