Idősbarát önkormányzat kitüntető cím

MKZ_1589_20131002153725_196221

Az idősekért tenni nemcsak kormányzati feladat, hanem a települési önkormányzatoknak is kiemelt kötelességük – mondta Kocsis Máté. A polgármester büszkén jelentette be, hogy idén Józsefváros is megkapta az Idősbarát önkormányzat kitüntető címet. A díjat Józsefváros alpolgármestere, Sántha Péterné vette át a Parlamentben.

Tizedik alkalommal adták át az Idősbarát önkormányzat díjakat, melyet 2013-ban kerületünk érdemelt ki. A díjakat Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyekért felelős államtitkára adta át a Parlamentben. Józsefváros Önkormányzata nevében Sántha Péterné, a kerület alpolgármester asszonya vette át. A díjátadás utáni sajtótájékoztatón Kocsis Máté elmondta, hogy a kormány sok vállalást tett a nyugdíjasoknak, és ezeket teljesítette is. Megemlítette a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését és az infláció feletti nyugdíjemelést. Hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés ugyancsak jelentősen segíti a nyugdíjasokat, majd kiemelte azt is, hogy az új büntető törvénykönyv szintén védi az időseket, hiszen minősített esetté nyilvánította az ő sérelmükre elkövetett rablást, bántalmazást, kifosztást és csalást.

Józsefváros helyi szinten is kiemelten foglalkozik az idős emberek fizikai, lelki és anyagi támogatásával. Önkormányzatunk eddig is sokat tett a kerület idősebb polgárai életminőségének javítása érdekében, több olyan intézkedést hozott, amely segíti és megkönnyíti az életüket, a mindennapi boldogulásukat.

Többek között élelmiszercsomaggal és fűtéstámogatással járul hozzá ahhoz, hogy csökkenjenek a kiadásaik. Az Idősbarát péntek keretében minden hét utolsó munkanapján egy mikrobusz ingyenesen viszi a kerületi időseket a szakrendelésekre és az okmányirodába. Az önkormányzat bevezette a Szűrőszombatokat is, amelyeken a józsefvárosiak ingyenes orvosi vizsgálatokon, szűréseken vehetnek részt. Ezt a szolgáltatást is többnyire a nyugdíjasok veszik igénybe. Az önkormányzat gondoskodik az idősek szabadidős programjairól is, hogy csökkentse a nyugdíjba vonulás utáni passzivitást és bezárkózást. A kerület idősklubjaiban minden nap színes programokkal várják a társaságra vágyókat. Kirándulásokat, múzeum- és színházlátogatásokat, kézműves foglalkozásokat, teadélutánokat szerveznek. A józsefvárosi nyugdíjasok egy hetes ingyenes üdülésen is részt vehetnek a kerület káptalanfüredi táborában és évente többször kapnak gyógyfürdő-belépőt. Az önkormányzat azokra az idősödő és idős emberekre is gondol, akik még tanulni szeretnének. Ők informatikai- és nyelvtanfolyamra iratkozhatnak be. A Józsefvárosi Önkormányzat szeretne még több olyan szolgáltatást bevezetni, amely megkönnyíti és szebbé teszi a nyugdíjasok mindennapjait. A kerület idősügyi stratégiájának legfontosabb eleme az idősek ellátásának további fejlesztése és a minél szélesebb körű gondoskodás feltételeinek megteremtése.

 

Forrás: http://jozsefvaros.hu/hir/1387/Jozsefvaros_%E2%80%93_Idosbarat_onkormanyzat/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>