Hitelezők

Félbeszakadtak, de várhatóan decemberben folytatódnak Görögország és a nemzetközi hitelezők megbeszélései a görög pénzügyi mentőcsomaghoz kapcsolódó feltételek teljesítéséről.

Mi lesz 1 milliárd euróval?

A tét most egy 1 milliárd eurós újabb részlet folyósítása, s a legfőbb vitapont a jövő évi költségvetési deficit alakulása. A hitelezői trojka, az EU, az IMF és az Európai Központi Bank küldöttsége úgy becsüli, hogy a 2014-es költségvetésben 1,5 milliárd eurós lyuk tátong és újabb megszorításokat sürget. A görög kormány szerint viszont 500 millió, de legföljebb 800 millió euró hiányzik és ezt reformokkal, továbbá az adóbegyűjtés hatékonyságának javításával elő lehet teremteni. További nyugdíjcsökkentés vagy új adó bevezetése szociális robbanáshoz vezetne, érvelnek görög kormánykörökben.

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök pénteken Berlinben találkozik Angela Merkel kancellárral és a kérdés minden bizonnyal naprendre kerül. A hitelezők eddig 240 milliárd eurót hagytak jóvá a permanensen csőd szélén álló ország támogatására, és majdnem biztos, hogy a program 2014-ben és 2015-ben is folytatódik. Becslések szerint további 10 milliárd euróra lesz szükség addig, amíg Görögország a piacról tudja finanszírozni magát.

Nem haladnak a görögök

A trojka csütörtöki közleménye szerint “jó előrehaladást sikerült elérni, de néhány kérdés még nyitva maradt”. Alighanem jobban érzékeltetik a hangulatot Jeroen Dijsselbloemnak, az eurócsoport elnökének szavai, aki szerint az eurózóna sok pénzügyminisztere “kezdi elveszteni a türelmét”.

“Görögországnak még rengeteg munkát kell elvégeznie” – mondta Dijsselbloem a Ta Nea című lapnak adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy az athéni megbeszélések középpontjában a görög kötelezettségek teljesítésében felmutatott előrehaladás, “vagy inkább nem haladás” kérdése állt.

A hitelezőknek hihetőleg az sem tetszik, hogy a görög kormány még a hitelezőkkel való megállapodás előtt beterjesztette a jövő évi költségvetés tervezetét. Eszerint a költségvetés elsődleges, adósságszolgálat nélküli egyenlege eléri a GDP 1,6 százalékát, és 3,56 milliárd euró privatizációs bevétellel számolnak. A gazdaság hat évi recesszió és az idei 4 százalékos zsugorodás után 0,6 százalékkal bővül – prognosztizálja a görög kormány.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>