Hipnózis

A hipnózis egy módosult tudatállapot, agyunk egyik működési módja, amikor a tudatos elme háttérbe szorul, a tudatalatti pedig megnyílik. Ez történik, amikor a gyerek nem figyel az órán, kifele bámul az ablakon, nem is hallja mit beszél a tanár.

Ez történik velünk elalvás előtt, amikor elengedjük az aznapi történéseket, gondokat. Ez történik, amikor egy izgalmas könyvet olvasunk, vagy éppen mélyen elmerülünk egy jó filmben, annyira, hogy nem is észleljük az idő múlását, se a külvilágot. És ez történik imádkozás közben a templomban is.

Hipnózis közben elengedett, laza állapotba kerül az ember, melyben kellemesen érzi magát. Nem akarja kontrollálni, megfigyelni önmagát, csak a hipnotizőr hangját hallja, arra figyel. Sodródik mind mélyebbre, problémái, gondjai már nem zavarják, azok alól felszabadul. Gondolatai távol járnak, nem foglalkozik velük, hagyja őket elúszni szinte. Minden lélegzetvétellel mélyebbre és mélyebbre süllyed a kellemes fáradtság, és elnehezültség érzésébe.

Kellemesen, nagyon jól érzi magát, de tisztában van azzal, ami történik, és kontrollálni tudja, mely szuggesztiókat fogad el. Légzése nyugodt, mély és egyenletes, akárcsak alvás közben. Ez egy különleges alvás, melyben hallja a hipnotizőr hangját, arra figyel, amire kérik, és együttműködik.

Mindenki hipnotizálható, de nem egyformán könnyen, s nem egyforma mélységgel. Az alanynak meg kell engednie, hogy a hipnózis létrejöjjön, és az egyes szuggesztiók befogadásáról is ő dönt. A hipnoterápia egy segítő módszer. Nem hókuszpókusz, nem hatalomgyakorlás.

Senkit nem lehet akarata ellenére hipnotizálni, és senkit nem lehet olyasmire rávenni hipnózis közben, amit ő nem akar. a hipnotizőr senkit, semmire tud rávenni, ha ő nem akarja. ha nem így lenne, akkor a hipnotizőr bemenne  az első bankba és az ügyintézővel, átutaltatna a számlájára egy óriási összeget.

Gyógyító hipnózis

A hipnózis mély hatást gyakorol az egész szervezetre. Hipnózisban gyógyulni lehet. Le lehet szokni a dohányzásról, és csökkenteni lehet az evéskényszert is.

A hipnózist elsősorban pszichoszomatikus, tehát lelki eredetű betegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra, a szorongások oldására alkalmazzák. A nőgyógyászatban: a fájdalmas menstruáció, krónikus alhasi problémák, lelki eredetű meddőség kezelésére, műtéti előkészítésre, a menopauza problémáira. Szülés előkészítésre, fájdalommentes szülés levezetésére.  Fogászatban: szorongás oldására, fájdalom és vérzés csillapításra, gyulladáscsökkentésre, a nyálelválasztás szabályozására. Le lehet szokni a dohányzásról, és csökkenteni lehet az evéskényszert is.

Abban az esetben, ha a túlsúly problémák hátterében nem hormonális, hanem lelki problémák állnak. Hipnózissal mindkettő befolyásolható. Legtöbb túlsúlyos szeretet hiánnyal küzd, elégedetlen önmagával ezért az evéssel jutalmazza magát. Hipnózisban ezt a rossz beidegződést szüntetik meg.

A tudattalan tartalom könnyen hozzáférhető és befolyásolható, ezért alkalmas terápiás célokra, szuggesztiók befogadására. A szuggesztió olyan kommunikáció, amelyet a beteg nem parancsként vagy kérésként értékel, hanem befogad.

A szuggesztió a gyakori ismételgetéssel feltételes reflexszé alakítható, beépíthető a személyiségbe. A hipnózisban szuggerált szavak, üzenetek valóságos biológiai, kémiai változásokat képesek az agyi hormonokban, molekulákban, fehérjékben, receptorokban előidézni. Ezért a hipnózis mély hatást gyakorol az egész szervezetre.

A fogyókúrás kezelés úgy történik, hogy a megfelelő tudatállapot elérése után valamilyen kellemes képet szuggerál a hipnotizőr. Például azt mondja, a betegnek, képzelje el, hogy ő most egy gyönyörű, könnyű madár, fent lebeg a felhők között. Onnan föntről minden jól látható, a lényeges elkülöníthető a lényegtelentől. Onnan föntről jól létható, hogy az evés nem az egyetlen fontos dolog a világon. Nem központi kérdés.

Amikor ezentúl eszik, éppen csak annyit fog csipegetni, mint egy madár. A jó terapeuta soha nem ad direkt utasításokat, nem közöl negatív üzeneteket. Csak olyan képeket hoz a felszínre, amelyek befogadására, feldolgozására a beteg már fel van készülve. Egyszerűbb esetben egyetlen kezelés elég, néha azonban a szuggesztiót meg kell ismételni.

Színpadi hipnózis

A színpadi hipnózis alatt a hipnotizőr a színpadon lévő önkénteseket, akik a közönség soraiból kerültek ki, gyengéden bevezeti a hipnózis állapotába. Ebben az álomhoz hasonló állapotban az önkéntes tudatalattija követi a hipnotizőr javaslatait. Az önkéntesek ezt a színpadi kalandot pihentetőnek, és kellemesnek találják.  A jelentkezők saját akaratukból működnek közre, és örömmel, boldogan mennek haza a műsor után. A nevettetésnek ugyanis gyógyító hatása van

Reinkarnációs hipnózis

A reinkarnációs hipnózis, éppen úgy, mint az álmok képes előhívni az agyból bizonyos elnyomott tudattartalmakat. A hipnózis azonban, mint minden, az emberi tudatba beavatkozó terápia kétélű fegyver. Ha a terápiát használó szakember nem elég felkészült, képes felnyitni zárakat, melyeken keresztül olyan régen elnyomott tudattartalmak kerülnek a felszínre, amelyeket nem véletlenül űztünk a felejtés birodalmába. Ezért az ilyen technikák veszélyesek is lehetnek.

Jól képzett szakember azonban képes ezeket gyógyításra használni. Az egykor felzaklató képek, emlékek felszínre kerülése és újbóli átélése ugyanis kimossa azok érzelmi tartalmát, ezáltal nem okoznak a továbbiakban tünetet és nem akadályai a fejlődésnek.

Használói szerint ezzel a speciális relaxációs módszerrel, hozzávetőleg egy óra alatt el lehet jutni, egy olyan tudatállapotba, amelyben megfelelő irányítás mellet, tudást lehet szerezni előző életekről. Az emberi agyból ugyanis bizonyos tartalmak előhívhatók, azok átélése, pedig segít a gyógyulásban.

A reinkarnációs hipnózisra fogékony emberek megoldhatatlannak tűnő problémáik, feszültségeik, testi, lelki szenvedéseik okát előző életükben vélik megtalálni. Ez az esetek többségében nincsen így.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>