Hát és a gerinc egészsége

A hátfájás az első számú civilizációs betegségnek számít. Az esetek többségében az ülő munka és a mozgásszegény életmód tehető felelőssé a gerinc- és hátproblémákért. A legjobb természetesen megelőzni a bajt, ebben segíthetnek azok a tornagyakorlatok és hasznos tanácsok, melyeket cikkünkben gyűjtöttünk össze.

A gyakorlatok segítenek megőrizni gerince és hátizmai egészségét.

Lazító gyakorlat: hanyatt fekve a talpait támassza a falnak, úgy hogy lábszára és combja derékszöget zárjon be. Talpaival fejtsen ki enyhe nyomást a falra, közben a hátát szorítsa a talajhoz, érezni fogja, ahogy az egész teste megfeszül. A feszülést lassan, fokozatosan oldja fel. A gyakorlat célja, hogy képes legyen felismerni, illetve feloldani a testében jelentkező feszültséget, izomfeszülést.

Törzsemelés: feküdjön hasra, mindkét karját nyújtsa lazán előre, és helyezze a talajra. Karjait és felsőtestét enyhén emelje meg, majd a talajjal párhuzamosan maradva dőljön ki jobbra és balra. Ne forduljon oldalra, ne csavarja el a törzsét! A gyakorlat célja a hátizmok erősítése.

Csípőemelés: Lábait húzza fel, talpait helyezze a talajra körülbelül vállszélességben! Lassan emelje meg a csípőjét, érezze, hogy csigolyáról csigolyára emelkedik el a talajról. Has- és farizmait feszítse meg, egyenes legyen a törzse! A gyakorlat célja a törzs izmainak erősítése.

Álljon négykézláb, húzza be a hasát, a fejét hajtsa a mellkasa felé, domborítsa a hátát, és közben lélegezzen ki. Ezután emelje fel a fejét és a hátával homorítson, közben lélegezzen be! A gyakorlat továbbfejlesztett változatában a hátat domborítva le is ülhet sarkaira. A gyakorlat célja a gerincoszlop hajlékonyságának fokozása, illetve a törzsizmok nyújtása és erősítése.

Fontos tudnivalók a gyakorlatokkal kapcsolatban

 • Jobb naponta öt percet szánni a gyakorlatokra, mint egyszer 30 percet egy héten.
 • Ha fájdalmat érez, ne tornázzon!
 • Ne veszítse el a türelmét! Legyen kitartó! Gyakran nem várható azonnali eredmény!
 • Sérülten, betegen ne gyakoroljon!
 • Figyeljen oda a helyes légzésre!

Ha fájdalom lép fel, forduljon orvoshoz!

Tanácsok ülő munkát végzőknek

Annak, aki túlnyomórészt ülő munkát végez, a következőkre kell odafigyelnie:

 • A székét úgy állítsa be, hogy az ülőfelülettől számítva a háta 15-20 cm-es magasságban legyen megtámasztva!
 • Ne üljön 20 percél tovább folyamatosan, időnkét álljon fel, nyújtózkodjon!

  Terhek felemelése, cipekedés

 • Ha valamit felemelünk, általában úgy hajolunk le érte, hogy közben behajlítjuk a hátunkat, a lábunk pedig egyenes marad. Ebben a testhelyzetben a terhelés a gerincoszlopot; a csigolyákat és a porckorongokat éri és károsítja. Felejtsük el a berögzült rossz szokást, és tegyünk úgy mint a súlyemelők! Guggoljunk le egyenes háttal a csomagért, és úgy emelkedjünk fel!
 • Inkább mindkét vállunkon hordjunk egy-egy kisebb táskát, mint csak egy oldalon egy nehezet.

Az sem mindegy, milyen ágyban alszunk!

 • A legideálisabb, ha maga a fekhely kemény, rajta egy puha matraccal.
 • Ne aludjon túl nagy vagy kemény párnán, amely túlságosan megemeli a felsőtestét!
 • Válasszon kicsi és lapos párnát, ami megtámasztja a fejét és a nyakát.
Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>