Harrach Péter

Harrach Péter szerint a keresztény értékrend társadalmi képviseletekor a magyar emberek érdekében az egyházaknak, a keresztény civil világnak és a keresztény politikai erőknek együtt kell működniük.

A KDNP frakcióvezetője, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a keresztény civil szervezetek 9. országos fórumán beszélt csütörtökön a Parlamentben.

Úgy fogalmazott: az egyházak minden ember számára hirdetik az evangéliumot, társadalmi kérdésekhez hozzászólnak, de általában tartózkodnak attól, hogy beleszóljanak pártpolitikai kérdésekbe; ezt különösen a katolikus egyház írja elő papjai számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne legyen határozott véleménye a papságnak azokban a kérdésekben, amelyek a társadalom egészét érintik – jegyezte meg.

Azt mondta, a civilek a maguk eszközeivel a társadalmi tudatot formálják, a keresztény politikusok pedig a politika eszközeivel lépnek fel. Utóbbiak feladatai közül az emberi személy méltóságának, ebből fakadó szabadságának, a közjónak, a szolidaritásnak a képviseletét, a társadalmi igazságosság megvalósítását emelte ki. Ugyanakkor mind a három szinten együtt kell működni a magyar emberek érdekében – mutatott rá.

Kijelentette, ma Magyarországon van olyan politikai erő, amelyik hitelesen képviseli társadalom előtt a keresztény politikai értékrendet, ugyanakkor vannak Európában és Magyarországon is olyan politikai erők, amelyek távol állnak a keresztény értékrendtől, egyes elemeit támadják és azzal ellentétes álláspontot képviselnek.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára előadásában kiemelte: a jó állam az egyének, a közösségek és a vállalkozások igényeit egyszerre szintetizálja.

Azt mondta, stabil kormányzás mellett tudták átalakítani az egész közigazgatási rendszert, megvolt a lehetőség a mélyreható reformra, sikerült az átalakításokat “kígyózó sorok, elhúzódó botrányok nélkül” végrehajtani. Hozzátette: egy évben 4-6 üggyel kell foglalkoznia átlagosan egy állampolgárnak, és ha jól működik a közigazgatás, azzal megerősítik az emberek bizalmát a demokráciában és a jogállamban. Kitért arra, hogy huszonöt százalékkal csökkentették az állampolgárokra rakódó adminisztratív terheket.

A résztvevőket köszöntve megjegyezte, januártól – amíg átalakítják az üléstermet a csökkentetett létszámú parlamentnek – a felsőházi termben tartják majd az üléseket.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy az oktatáson keresztül Magyarország és a családok jólétét és felemelkedését kívánják szolgálni, valódi esélyt szeretnének adni minden gyermeknek, hogy felnőve hasznos tagjává váljon annak a közösségnek, ahol él.

Felidézte az elmúlt három év jogszabályalkotását, a köznevelési törvény, a nemzeti alaptanterv, kerettanterv, a tankönyvrendelet kidolgozását, és szólt a pedagógusképzés megújításáról, a pedagógus ösztöndíjról, a számukra biztosított béremelésről, a finanszírozás átalakításáról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozásáról. Mintegy 100 új jogszabály született 3,5 év alatt – összegzett, és rámutatott: ma már a nevelésre, a személyiség teljes formálására jóval nagyobb figyelmet fordítanak.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy elfogadta a parlament azt a módosítást, amelynek értelmében csak 2015-től lesz kötelező 3 éves kortól az óvodáztatás. A mindennapos testnevelés bevezetése szerinte – bár vannak létesítményhiányok – nagyon fontos lépés volt.

Az intézmények állami fenntartásba vételéről azt mondta, “meglepetésszerűen” jól működik a rendszer, bár vannak zökkenők, de ezeket orvosolják.

Arról, hogy mintegy 200 iskolában nincs igazgató, azt mondta: nem lehet kinevezni, ha valahová nem pályáznak, vagy nem megfelelő a jelölt.

Szólt arról is, hogy szépen gyarapodnak minőségben és mennyiségben az egyházi iskolák, arányuk mintegy 10 százalék, és nő a katolikus iskolákba jelentkezők száma is.

Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: soha ilyen korán még nem hirdették meg a pályázatokat, támogatási formákat. Soha ilyen korán nem lesz pályázati eredményhirdetés, amit várhatóan január közepén tartanak, és március közepéig át is tudják utalni a támogatásokat előfinanszírozás esetén – fejtette ki.

Felidézte a civil törvény elfogadását, ami egyben, összefoglalóan tartalmaz minden releváns információt a szférára vonatkozóan. Az a legfontosabb üzenete, hogy rendet tesz a fejekben, megfogalmazza ki a civil és mitől az – fejtette ki, kitérve arra: napjainkban egyre nagyobb szükség van a keresztény civil szervezetek munkájára.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>