Győzni akarsz a vitában?

Légy határozott és következetes. Tanuld meg értelmezni partnered magatartását, és ami még ennél is fontosabb: a saját hozzáállásodat is.

A veszekedésnek sok fajtája van, és mindegyiknek vannak külön szabályai, taktikái. Néhány elem felfedezhető a veszekedés valamennyi fajtájában, ilyen az
- az érzelmi töltés,
- az igazságra hivatkozás,
- a saját érdekek előnyben részesítése.

A taktika megválasztásához fontos, hogy ezek az elemek milyen arányban keverednek egymással. Ha a partnereddel összezördülsz, az mindenképpen más jellegű és hőfokú, mint például ha a bíróság előtti perben kell az igazadat megvédened.

“Szabályai eltérnek egymástól, ahogy a rögbi és az amerikai futball szabályai is – hasonló a labda, de másmilyen a játék” – figyelmeztet Robert Allen a Hogyan győzzünk a vitákban című könyvében.

Ha az ellenfeled igazsága számodra “nem igazság”, de érzed, hogy igyekszik tárgyilagosan értékelni a helyzetet, akkor komolyan veheted az érveit. Amikor mindkét fél az igazság mélyebb megismeréséért küzd – ez sajnos nagyon ritka -, és konstruktív érveket alkalmaz, akkor személyeskedéstől mentes szellemi eszmecsere zajlik, ami valójában nagyszerű élmény mindkét félnek.

A vitatkozók általában saját érdekeiket akarják megvédeni. Figyelj oda, hogy a vita kimenetelétől milyen mértékű hasznot várhat az ellenfeled. A legnyilvánvalóbb ez olyankor, amikor valamilyen pénzbeli vagy egyéb vagyonnal kapcsolatos téma van napirenden. Jó ha tudod, ilyenkor a vitatkozók (te sem!) nem mindig mondanak igazat, talán elhallgatnak tényeket vagy kifejezetten hazudnak, hogy ne derüljön ki az igazi céljuk. A jó hazudozót nehéz leleplezni.

Nehéz helyzetbe kerülsz, ha olyasvalakivel keveredsz vitába, aki magasabb beosztású, mint te. Ismered a mondást: 1. § – a főnöknek mindig igaza van. 2. § – Ha a főnöknek nincs igaza, akkor az 1.§. lép érvényre.
A főnök számára az a lényeg, hogy következetesen végigvigye az elképzelését, keresztül vigye akaratát. S mert az ő kezében van a kormány (illetve tőle függ a fizetés, jutalom, de még maga az állás is), nehéz meggyőzni arról, hogy rossz irányba vezeti a dolgokat. Maximum annyit tehetsz, hogy ezt finoman megjegyzed, méghozzá lehetőleg úgy, hogy ne legyen tanúja a szavaidnak. S amikor bekövetkezik a baj, véletlenül se ejtsd ki a szádon: “Hát nem megmondtam előre?” Mert az legalább akkora veszteséget okozhat számodra, mint ha nyíltan kiabálni kezdesz vele.

A vitatkozókat általában erős felindultság jellemzi. Ilyenkor nehéz objektív tényekről, racionalitásról beszélni. A harag rossz tanácsadó – az indulat pedig rossz bíró. Az érzelem emberi reakció és együtt kell vele élnünk. Néhány téma különösen erősen érinti az érzelmeket. Ilyen a szex, a gyereknevelés, a politika. Ha valakinek az önérzete sérül, az nehéz ellenféllé válik.
A politikusok közötti vitában az a nyerő, akinek a birtokában több tudásanyag van, és aki türelmesebb. A vita és a türelem nehezen hozható közös nevezőre. De akinek sikerül, annak nyert ügye van.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>