Guinness-rekord

Új magyar Guinness-rekordot állított fel egy budapesti és szombathelyi iskolásokból álló csoport október 25-én a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar atlétika csarnokában. Két felvonásban összesen 243 diák tanult és végzett szakszerű újraélesztést 125 darab erre a célra kifejlesztett bábun. A rekordhoz a diákok fél órás tréningen, negyven hivatásos oktató segítségével tanulták meg az újraélesztési folyamatot, majd az elsajátított ismeretek alapján öt percen keresztül végezték el az ilyenkor szükséges teendőket.

30 mellkas kompresszió, 2 befúvás – újraélesztési Guinnessrekord-kísérlet

A kezdeményezés természetesen több volt egy „egyszerű” Guinness-rekordnál. Az Egészségkommunikációs Központ által szervezett akció fő célja az volt, hogy minél több emberben tudatosuljon: megfelelő újraélesztési technikával ő is életet menthet.

Az eseményen Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, hogy az újraélesztés elsajátítása azért lenne fontos minél több ember számára, mert nemcsak magunkért vagyunk felelősek, hanem másokért is. Ez az év a népegészségügyi mozgósítás éve, ezért nem csak arra szeretnék felhívni a figyelmet, mi mindent tehetünk saját egészségünkért, hanem arra is, hogy mit tehetünk mások egészségéért, hangsúlyozta az államtitkár.

Magyarországon évente több ezren halnak meg hirtelen szívleállás miatt. Többségük életét meg lehetne menteni, abban az esetben, ha négy percen belül elkezdődött volna az újraélesztést.

Az Országos Mentőszolgálat legmodernebb mentőeszközeivel és mentési bemutatóval segítette az akciót, míg a korábbi rekordot tartó Szombathely száz bábut, tíz oktatót és 51 diákot küldött Budapestre a kezdeményezés sikere érdekében. Az újraélesztési kampányban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Resuscitatios Társaság is közreműködött.

 

Forrás: http://egeszseg.hu/uj-magyar-ujraelesztesi-guinness-rekord/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>