Force India

A Force India mindaddig nem jelenti be 2014-es versenyzőfelállását, amíg a Lotus nem dönt arról, kit választ Kimi Räikkönen megüresedett helyére.

Úgy tűnik, továbbra is a Lotusra vár az egész Forma–1-es versenyzőpiac. Noha az elmúlt napokban több hír is napvilágot látott arról, miként alakul a 2014-es mezőny felállása, a hírek szerint könnyen lehet, hogy véglegesen csak azt követően tisztul le a kép, hogy az enstone-iak eldöntik, hogyan tovább. Mint ismert, a csapat a szezonzáró Brazil Nagydíjon ismét ígéretet tett arra, hogy hamarosan jön a bejelentés, ám miután az istállóban 35%-os résztulajdont vásárló Quantum továbbra sem fizetett, s ezáltal partneri szerződésük is függőben van, még mindig minden bizonytalan.

Német források szerint Romain Grosjean csapattársa a jövőben Pastor Maldonado lesz, aki már alá is írta előszerződését az arany–feketékkel. Csakhogy az őt támogató PDVSA állítólag feltételt szabott: a venezuelai szerződése abban az esetben léphet életbe, ha a csapat további támogatókat is szerez. Amennyiben a Quantum érkezik, ugyanakkor az sem zárható ki, hogy még mindig van esély Nico Hülkenberg érkezésére is. Szintén német források ugyan már tényként kezelik a hírt, miszerint Hülkenberg visszatér a Force Indiához, miután bejelentés továbbra sem történt, egyelőre  ezen csapatváltás sem vehető biztosra.

Az indiaiak csapatfőnök-helyettese, Bob Fernley elárulta, erre mindaddig nem is kerülhet sor, amíg a Lotus nem lép. „A legnagyobb kérdést az jelenti, ki megy a Lotushoz. Amíg ez nem derül ki, addig azt sem tudhatjuk, ki az elérhető. Szezon végére két nagyszerű versenyzőnk lett, és ahhoz, hogy egyiküket vagy mindkettőjüket lecseréljük, komoly érvek szükségesek. De egyelőre nem tudjuk, mely versenyzők elérhetők” – fogalmazott Fernley az ESPN F1-nek.

Szavaiból pedig arra következtethetünk, a csapatok és a versenyzők közötti kapcsolatok valóban átláthatatlanok, hogy ki milyen előszerződéssel rendelkezik, s azokban milyen záradékok és feltételek kaptak helyet, senki sem tudhatja. Az említett oldal mindazonáltal rákérdezett Fernleynél, valóban kötöttek-e már megállapodást Hülkenberggel (a német a hírek szerint vasárnap esete, Interlagosban írta alá szerződését). „Voltak erről szóló hírek már hetekkel korábban is, és Nico valóban azon versenyzők egyike, akinek alkalmazását fontolóra vennénk” – mondta diplomatikusan.

Az indiaiakkal kapcsolatban egyébként sokan már azt is biztosra veszik, hogy Sergio Perez is náluk folytatja. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh a minap például tényként beszélt arról, hogy a mexikói jövőre is az F1-ben versenyez, s azt is elismerte, Paul di Resta helyzete cseppet sem biztató a silverstone-i alakulatnál.

Fernley ugyanakkor elmondta, nem zárható ki annak lehetősége, hogy mindkét jelenlegi versenyzőjüket megtartják, döntésüket pedig nem a hozott szponzorpénzek alapján fogják meghozni. „A részvényeseink egyértelműen a teljesítményre fókuszálnak. Tehát mindig is a tehetséget kell szem előtt tartanunk, amíg megkapjuk a bónuszpénzeket” – utalt a konstruktőri bajnokság végeredménye alapján járó pénzosztásra, mely meghatározó fontosságú a csapat költségvetése szempontjából.

A csapat másik versenyzője, Adiran Sutil elmondása szerint már szintén rendelkezik 2014-re szóló szerződéssel – ám hogy a Force Indiával vagy a Sauberrel, egyelőre nem volt hajlandó elárulni. És amíg a Lotus nem lép, addig vélhetően erről sem fogunk többet megtudni.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>