Fidesz: áttörés várható a gyermekvállalásban

baby

A gyed extra január elsejétől történő bevezetésével hosszú távon áttörés várható a gyermekvállalásban – jelentette ki Rácz Róbert (Fidesz) országgyűlési képviselő, hajdú-bihari kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

A kormánypárti politikus reményét fejezte ki, hogy a népességfogyás megállításának szándéka “túlmutat minden politikai csetepatén” és hosszú távon hozzájárul a nemzet megmaradásához.
Rácz Róbert emlékeztetett arra, hogy míg 1870-től 1980-ig folyamatosan emelkedett a magyarság száma, addig 1980-tól napjainkig folyamatosan csökken.
Évente 30-40 ezer ember, egy Hajdúböszörmény nagyságrendű város teljes lakossága tűnik el az országból – érzékeltette a helyzet súlyosságát a politikus.
Magyarország jövőbeli léte múlik azon, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, illetve megfordítsuk – mondta, hozzátéve, hogy ezt szolgálják a jelenlegi kormányzati ciklus lépései: előbb a gyermekek után járó adókedvezmények, január elsejétől pedig a gyed extra bevezetése.
Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a párt debreceni elnöke szerint a gyed extra politikai üzenete, hogy a jelenlegi kormányzat “minden élethelyzetben a családok, a nők mellett áll”.
A gyed extra bevezetését “hosszú évtizedek óta egyedülálló, párját ritkító, messze tekintő” intézkedésnek nevezte, amellyel megpróbálják “feloldani a dilemmát a siker és a család, a gyerek és a karrier” között, mert meggyőződésük, hogy ezek nem ellentétes fogalmak.
Pósán László a gyed extra fontos üzenetének nevezte, hogy mérsékeljék a gyermekvállalás időbeli kitolódását, nem közömbös ugyanis, hogy milyen életkorban vállalják az első gyereket a nők.
Felidézte, hogy január 1-jétől azok az egyetemisták, akik a szülést megelőző két évben két aktív félévet töltöttek a felsőoktatásban, a gyerek egyéves koráig gyedet, majd gyest kapnak.
A munkaadók pedig a gyedről, gyesről visszatérő munkaerő után 3 évig 100 százalékban, további 2 évig 50 százalékban mentesülnek a szociális adók alól – tette hozzá Rácz Róbert.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>