Felszállt a szlovák repülő autó

Sikeresen tesztelték a szlovák fejlesztésű repülő autót: az Aeromobil 2.5 egyelőre néhány méteres magasságban repülhetett.

Az Aeromobil első prototípusát még a kilencvenes években fejlesztette ki Stefan Klein szlovák mérnök, aki korábban az Audi, a BMW és a Volkswagen autógyárak fejlesztésein dolgozott, hat évvel ezelőtt azonban saját céget alapított, hogy megvalósítsa élete álmát, a repülő személygépkocsit. Klein egyébként nemcsak autót, hanem repülőgépet is tud vezetni, így saját maga egyben az Aeromobil tesztpilótája – számolt be a Discovery.

Az utcán is parkolhat vele

Az Aeromobil 2.5-ös számmal jelölt változatának első tesztrepülése a napokban zajlott, és videón is megörökítették. A felvételen látható, hogy a jármű tökéletesen alkalmas közúti közlekedésre is, mert a több mint nyolcméteres fesztávú szárnyait hátra lehet hajtani, ha nincs szükség rájuk. A földön és a levegőben egyaránt egy Rotax 912-es repülőgépmotor felelős a meghajtásért: az úton 160 kilométer/órás, a levegőben 200 kilométer/órás sebességet biztosítva.

Az úton haladva a jármű átlagfogyasztása 7,5 liter száz kilométerenként, míg repülő üzemmódban ennek a dupláját fogyasztja óránként a hagyományos, autókban használatos üzemanyagból. Az Aeromobil 2.5 légi hatótávja egy tele tankkal 700 kilométer, úton pedig 500 kilométer.

Két utassal száguld vagy repül

A szlovák fejlesztésű repülő autó váza acélcsövekből készül, a karosszéria pedig a versenyautókéhoz hasonlóan erős, de könnyű szénszálas anyagból állítják elő, így össztömege fél tonnánál is kevesebb. A nem túl tágas utastérben két külön kormány szolgál a vezérléshez: a nagyobbikkal az úton, a kisebbikkel a levegőben lehet irányítani a járművet.

A tesztrepülésről készült felvételen az Aeromobil kissé imbolyogva, de gond nélkül felszáll, és néhány méteres magasságban repül tovább. A prototípus tökéletesítéséhez és a végleges jármű gyártásához a szlovák cég most befektetőket és partnereket keres.

 

Forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20131021-felszallt-a-szlovak-repulo-auto.html

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>