Fejlesztik az egészségügyi alapellátást Nyíregyházán

Megkezdődik idén az egészségügyi alapellátás fejlesztése Nyíregyházán. Az önkormányzat a tervek szerint több mint félmilliárd forintot fordít ilyen beruházásokra – közölte Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester sajtótájékoztatón pénteken a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Kilenc háziorvosi rendelő infrastrukturális fejlesztésére csaknem 60 millió forint pályázati támogatást nyertek – ismertette a polgármester.
A helyhatóság emellett a költségvetéséből az orvosi rendelők műszerezettségének javítására 15 millió forintot szán, és húsz háziorvos már be is nyújtotta pályázatát tervezett fejlesztésének támogatására.
A nyíregyházi önkormányzat pályázatot nyújtott be a város járóbeteg-szakellátási épületének korszerűsítésére is, amelyet félmilliárd forintos költségből szeretnének rendbe tenni.
A 120 ezer lakosú Nyíregyházán jelenleg 102 területi ellátási feladatot ellátó felnőtt-, gyermek- és fogorvosi praxis működik. Az orvosoknak az önkormányzat korábban támogatást nyújtott rendelők építéséhez, vásárlásához, és kedvezményesen biztosított telket is.
Ennek eredményeként a rendelőknek már csak a harmada van helyhatósági tulajdonban. A 35 ilyen létesítmény közül június végéig a belvárosban hármat, a jósavárosi lakónegyedben pedig hatot korszerűsítenek. Az utóbbi körzetben a védőnői szolgálatnak helyet adó épületrész is megújul.
Az épületeket felújítják, kicserélik az ajtókat, az ablakokat, korszerűsítik a fűtési rendszerüket, valamint kialakítják az akadálymentes közlekedést.
A kilenc rendelőnek helyet adó két épületben egy-egy defibrillátort is elhelyeznek, amelyekkel a jelenlegi 5-10 százalékról 60-70 százalékra lehet javítani az újraélesztés sikerességét.
Kovács Ferenc hangsúlyozta: a város egész területén szeretnének defibrillátorokat kihelyezni rendelőkbe, közintézményekbe.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>