Elutasították a Sláger Rádió keresetét

sláger rádió

Elutasította a Sláger Rádió keresetét a nemzetközi választott bíróság. A washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) szerdán kézbesítette a joghatóság kérdésében hozott döntését – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-t.

“A bíróság ebben helyt adott Magyarország valamennyi kifogásának, és a joghatóság hiányára hivatkozva elutasította a Sláger Rádió minden kereseti kérelmét” – áll a tárca által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Emlékeztettek, hogy a Sláger Rádió befektetői 2011 decemberében nyújtották be választott bírósági kérelmüket az ICSID-hez. A tulajdonosok szerint Magyarország 2009-ben az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogra vonatkozó pályázat lebonyolításával és az abban hozott döntéssel megsértette a Hollandiával, Svájccal és Luxemburggal kötött kétoldalú beruházásvédelmi egyezményeket.
A felperes 83,3 millió dollár – jelenlegi árfolyamon mintegy 18 milliárd forint – összegű kártérítésre tartott volna igényt – írták.
Közölték, Magyarország 2013 májusában kérte az eljárás joghatósági és érdemi szakaszra történő elválasztását. A választott bíróság tavaly júniusban helyt adott a kérelemnek, és az eljárást a magyar kifogás eldöntéséig az ügy érdemében felfüggesztette.
Az alperesi érvelés szerint a Sláger Rádiónak a pályázat idején nem volt joga előnyben részesítéshez pusztán amiatt, mert már korábban is az adott frekvencián működött (úgynevezett “inkumbens kedvezmény”). Így a felperesek sem állíthatják, hogy ezt az állítólagos jogot Magyarország kisajátította volna, amikor nem biztosított előnyt a pályázat kiírásakor és annak elbírálása során. A Sláger rádiónak nem volt olyan, speciálisan a személyéhez kötődő joga sem, amelyet Magyarország kisajátíthatott volna – olvasható az NFM közleményében.
Az ügy előzménye, hogy a Sláger és a Danubius rádió 2010 júniusában fordult az ICSID-hez, miután az általuk korábban használt frekvenciákat az akkori médiahatóság, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2009 októberében két másik pályázónak, a Neo FM koncepciójával induló FM 1 konzorciumnak és az Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek ítélte oda a következő hét évre.
Többen politikai befolyással való visszaélésnek nevezték a döntést, amely után a Danubius Magyarországon pert indított az ORTT és az Advenio, a Sláger pedig az ORTT és az FM 1 konzorcium ellen. A Legfelsőbb Bíróság 2011 februárjában – miközben az egykori Danubius frekvenciájának pályáztatásáról kimondta, hogy jogsértő volt – a Sláger esetét az összes korábbi ítélőszéki döntést felülbírálva jogszerűnek minősítette.
Az ICSID 2011 decemberében visszautasította a Sláger és a Danubius rádió tulajdonosai által Magyarország ellen benyújtott kereseti kérelem nyilvántartásba vételét. A Világbank mellett működő bíróság titkársága akkor ezzel helyt adott a magyar állam kifogásának, amely szerint a két rádió tulajdonosa együttesen nem indíthat pert az ügyben, mivel a nemzetközi jog szabályai erre nem adnak lehetőséget.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>