Éjjel jobban hízunk, mint nappal!

Az egyik amerikai egyetem legfrissebb kutatásai szerint sokkal jobban elhízhatunk akkor, ha éjszaka is belenyúlunk a hűtőbe egy kis nassolnivalóért, hiszen az éjszakai falatozás sokkal jobban hizlal, mint a nappali étkezés.

A tengerentúli kutatócsoport egy alvást és a napi ritmust vizsgáló tanulmányban jutott a fenti következtetésre. Hat héten át figyeltek meg egércsoportokat a bizonyítás érdekében, amelyek azonos kalóriatartalmú táplálékot kaptak annyi különbséggel, hogy a két csoport tagjai között megváltoztatták az étkezés idejét, így egyikük éjszaka, míg a másik csapat nappal jutott élelemhez.

A kutatók maguk is meglepődtek azon, hogy bár megközelítőleg ugyanannyit mozogtak a kísérleti állatok, de a táplálkozás időpontja mégis jelentősen befolyásolta az egerek testtömegét, így azok az állatok, amelyek csak nappal jutottak táplálékhoz, lényegesen nagyobb testsúlyt szedtek fel, mint azok az egerek, amelyek éjjel táplálkoztak.

Ez azért lehet így, mert az egerek alapvetően éjszakai állatok, vagyis bioritmusok éppen ellentettje az emberekének, így amennyiben a szokatlan étkezési időpontok állhatnak a súlygyarapodás hátterében, akkor az emberek esetében mindez azt jelentheti, hogy az éjszakai táplálkozás lényegesen jobban hizlal, mintha nappal eszünk.

A szokatlan étkezési időpont, valamint a súlygyarapodás háttere egyelőre még nem tisztázott és nem magyarázott tudományosan, de a kutatók szerint a testhőmérsékletnek, az alvási viselkedésnek, a jóllakottságért felelős hormonoknak, valamint a bioritmusnak is szerepe van mindebben.

 Ha tehát nem akarunk elhízni, eszünkbe se jusson éjszaka nassolni!

Forrás: http://fogyjonle.hu/egeszseg-eletmod/nem-meglepo-ejjel-jobban-hizunk-mint-nappal/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>