Együttműködés az élelmiszerkutatásért

A magyar felsőoktatás négy meghatározó intézménye – a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem – a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014 pályázati forrásból szoros együttműködést alakít ki az élelmiszer-biztonság területén. A projekt keretében az intézmények 2013 és 2015 között tananyagok kidolgozásával összehangolják oktatási, képzési tevékenységüket, közös élelmiszer-ágazati kutató központot hoznak létre, és kialakítanak egy új, egyetemi minősítésnek tekinthető élelmiszer-védjegy hálózatot is.

A magyar felsőoktatás négy meghatározó intézménye – a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem – a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014 pályázati forrásból szoros együttműködést alakít ki az élelmiszer-biztonság területén. A projekt keretében az intézmények 2013 és 2015 között tananyagok kidolgozásával összehangolják oktatási, képzési tevékenységüket, közös élelmiszer-ágazati kutató központot hoznak létre, és kialakítanak egy új, egyetemi minősítésnek tekinthető élelmiszer-védjegy hálózatot is.

A projekt központi eleme egy olyan szolgáltató központ létrehozása, amely a hazai mezőgazdaságban és élelmiszeriparban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozásokat támogatja. A Kutatóközpont célja az egyetemeken folyó kutatási-fejlesztési tevékenység eredményeinek piaci hasznosítása. A kutatóközpont ugyanakkor nem csak új termékek létrehozásában tud segítséget nyújtani, hanem a már meglévő élelmiszeripari termékek piaci életének támogatását is célul tűzte ki.

A központ tevékenységei három pilléren alapulnak. Az első az agrár- és élelmiszeripari termék és technológia fejlesztése. Ennek hátterét az alapító egyetemeken rendelkezésre álló szakembergárda, valamint műszeres háttérpark adja. Ezen erőforrásokat a Kutatóközponton keresztül igénybe vehetik a fejlesztési elképzelésekkel rendelkező vállalkozások.

A második pillér az élelmiszeripari termékek marketingjének támogatása. Ennek célja, hogy a központ tevékenysége túlmutasson a klasszikus technológiai transzfer tevékenység keretein, vagyis a létrejött termék értékesítésében is segítséget nyújtson.

Közös élelmiszer-ágazati kutató központot hoz létre, és egy új, egyetemi védjegy-hálózatot is alakít ki a jövőben négy hazai felsőoktatási intézmény.

A harmadik pillér az oktatási tevékenység. Ennek keretén belül az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások különböző képességeit fejlesztő kurzusok érhetőek el. Ezek köre meglehetősen széles, vagyis az élelmiszeripari technológiai ismeretektől, a menedzsment ismereteken keresztül egészen a kisvállalati marketing tevékenységig számos képzés található.

Az alaptevékenységeken kívül olyan szolgáltatások is elérhetőek lesznek, amelyek a sikeres innovációt segítik. Ezek közé tartozik a forrásszerzés, a szabadalmi szolgáltatások és a piackutatás.

Az ÉKMSZ tevékenységeivel és szolgáltatásaival kapcsolatban bővebb információt Polereczki Zsolttól, a Központ vezetőjétől kérhető a pzsolt@agr.unideb.hu email címen.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>