Digitális átállás

Igen sikeres volt Magyarországon a digitális átállás, erről árulkodik a Nézőpont Intézet szerdai közlése. Nem adtunk okot brüsszeli kritikára, és a hatóság több segítséget nyújtott a rászorulóknak, mint más európai országokban.

Október 31-ig sikeresen véget ért Magyarországon a digitális átállás, ami minden tévénéző számára érzékelhető változást hozott: több csatorna érhető el ingyenesen, jobb a minőség, a filmek pedig akár eredeti nyelven is nézhetőek. A folyamat csúszás nélkül, gördülékenyen zajlott le, nem volt tapasztalható jelentős lakossági panasz és az EU sem emelt kifogást a Médiahatóságnál – tette közzé szerdai elemzésében a Nézőpont Intézet.

Az EU 2009-ben adott ki közleményt, amiben a digitális átállás felgyorsításáról határozott. Viviane Reding korábbi szakbiztos 2012 januárjára tette az analóg műsorszórás befejezését, végül mégis késett szinte minden tagállamban.

A magyar átállási modell különbözött a más tagállamok módszerétől, ugyanis a szociálisan rászorulók teljes körű segítséget kaptak az NMHH-tól és szakemberek szerelték be a szükséges eszközöket. A tagállamok többségében csupán egy set-top box vásárlására feljogosító kupont kapott a rászoruló, amelyet beválthatott valamelyik műszaki üzletben. Ennek a támogatásnak egyértelmű hátránya, hogy a lehetőség híre nem biztos, hogy eljutott minden rászorulóhoz, másrészről a fogyasztónak nehézséget okozhatott az eszközök közötti választás és eligazodás. Az NMHH ezzel szemben alapos előkészítés során felmérte a támogatásra jogosultak körét és számát, minimálisra csökkentve az esélyét annak, hogy az átállás akár egy állampolgárnak is hátrányt jelenthessen.

Brüsszel sem piszkált minket a digitális átállás miatt

Amennyiben a magyar támogatási rendszer nem felelt volna meg a közösségi jognak és az Európai Bizottság kifogást emel ellene, elcsúszott volna a teljes folyamat. Ez összességében az ország, azon belül is a kormány és az NMHH komoly presztízsveszteségét jelenthette volna.

Az NMHH honlapján szereplő információk szerint a háztartások körülbelül 11 százaléka volt érintett az átállásban. Ez az adat jól jelzi az érintettek tájékoztatásának és felkészítésének összetettségét, illetve a támogatási rendszer pontos kidolgozásának méreteit. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy az átállásról szóló kampány nyomán sokan önerőből, már korábban elvégezték a szükséges fejlesztéseket. A legjobban felkészült rendszerek esetében is vannak lemaradók, számukra az átállás során tájékoztató szöveget sugároztak. Az NMHH összesen 135 ezer szociálisan rászoruló családnak szerelte be az eszközöket.

A korábbi három ingyenesen elérhető csatorna (m1, RTL Klub, TV2) mellett további négy csatorna vált elérhetővé előfizetés nélkül (m2, Duna TV, Duna World, Euronews vagy a helyi televízió). Ez tekinthető a mindennapokban érezhető legnagyobb, lakosság szempontjából azonnali előnyökkel járó változásnak.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>