Devizahitelek

A Kúriára vár a kormány a devizahitelek egységes jogi rendezése ügyében – nyilatkozta a Hír Televíziónak Navracsics Tibor a devizahitelek ügyében összehívott kerekasztal-beszélgetés után.

Az igazságügyi miniszter azt mondta: a fogyasztási szerződésekkel kapcsolatos illetékességi szabályok módosítására vonatkozó törvényjavaslat már a Parlamentben van, december elejére pedig döntés várható az ügyvédi és a közjegyzői kamarák végrehajtási kérdésekkel kapcsolatos javaslatairól is. A miniszter szerint azonban az alapvető kérdés a devizahiteles szerződések érvényessége, az egyoldalú kamatváltoztatás, illetve az árfolyamrés egységes megítélése.

„Tudni kell azt, hogy a Kúriának is rendkívül nehéz dolga van, hiszen hozzájuk még alig-alig jutott el ügy, általában az alsóbb bíróságokon folynak ezek az eljárások, éppen ezért az Országos Bírósági Hivatallal szorosan együttműködve kell megtalálni ezernyi ügyben a megoldást, hiszen majdnem mindegyik szerződés banktól függően más tartalmú, nincsen olyan általánosíthatóan megragadható pontja, amelyből az általános ítélkezési gyakorlatot le lehetne vonni. Vagyis kicsit olyan, mint tűt keresni a szénakazalban, megtalálni azokat a pontokat – a rendkívül szerteágazó gyakorlatban és a tartalomban is –, ami országosan egységessé tehető. Én abban bízom hogy a közeljövőben ez sikerülni fog” – mondta Navracsics Tibor.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>