Nem lehet az utcán lakni

37123_hajlektalan-budapest-1

A fővárosi közgyűlés múlt csütörtökön fogadta el azt a rendeletet, amely egyes közterületeken megtiltja az életvitelszerű tartózkodást és büntetést ígér ennek megszegőire.

A rendelet megalkotói a közbiztonság, a közrend és a köztisztaság szempontjait tartották szem előtt. Remélhetőleg ettől kezdve a hajléktalanok nagyobb részben fogják igénybe venni azokat a szociális ellátásokat, melyeket a főváros és a kerületek biztosítanak számukra.

A kihirdetését követő napon – azaz november 15-én  –  a rendelet hatályba is lépett. Jogellenes lesz az utcán „lakni” a világörökségi területeken, az összes tömegközlekedési megállóban, a vasútállomáson és azok utasváróiban is, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. De ezek mellett tiltott terület lesz 29 kiemelt aluljáró – Józsefváros esetében ezek a Kálvin téri, az Astoria, a Blaha Lujza téri, a Baross téri, a Corvin negyed, illetve a Nagyvárad téri – és azok 50 méteres körzete.

A hajléktalanok a hidakon és felüljárókon, az oda vezető lépcsőkön, a játszótereken és azok 100 méteres körzetében, illetve a gyermekjóléti, gyermekvédelmi és oktatási intézményeknél és azok 100 méteres körzetében sem tartózkodnak életvitelszerűen az utcán.

A közgyűlés ülését, amely november 14-én ½ 9-kor kezdődött volna, megzavarták a Város Mindenkié csoport tagjai, akik élőlánccal vették körbe a képviselők üléseit, és egy kiáltványt olvastak fel, amelyben az alaptörvényt bírálták, amely lehetővé teszi ilyen rendeletek megalkotását. A tüntetőket végül a rendőrök egyenként vitték ki, mivel a felszólításra nem voltak hajlandók elhagyni az üléstermet. Tarlós István politikailag motivált akciónak nevezte a tiltakozást és hozzátette, hogy az előző városvezetés semmilyen mértékben nem gondoskodott a hajléktalanokról, különben nem lennének tele velük az aluljárók és az utcák.

 

Forrás: http://jozsefvaros.hu/hir/1470/budapest_egyes_reszein_tilos_az_utcan_lakni/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>