Bezár, de újranyitnák a Mecseki Bányászati Múzeumot

Bezár, de újranyitnák a Mecseki Bányászati Múzeumot

Bezár november 1-jén a Mecseki Bányászati Múzeum Pécsen, az intézményt azonban a város szeretné később újranyitni és működtetni.

Csethe András, a mecseki feketekőszén-bányászat bemutatását szolgáló tárlat vezetője a lapnak elmondta: a soproni Központi Bányászati Múzeum kiegyenlíti a Káptalan utcában található pécsi fiókintézménye idén felhalmozott mintegy másfélmillió forintos tartozását, de tovább már nem vállalja a finanszírozást.

A Baranya megyei napilap utalt arra, hogy a pécsi bányászati múzeum bezárása már tavaly felvetődött, és ez komoly felháborodást váltott ki az egykori bányászok között, akik aktív szerepet vállaltak az alapításában, a gyűjtemény összeállításában, frissítésében.

Úgy vélik, a munka hiábavaló volt, ha nem lesz mód az értékek bemutatására, és arra, hogy emléket állítsanak a szakmának, a dolgozóknak, a hősi halottaknak.

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere a lap megkeresésére azt mondta: a múzeumot átveszi az önkormányzat és a Janus Pannonius Múzeum keretében kívánja működtetni a jövőben. Hozzátette, hogy Pécs tervével az illetékes miniszter is egyetért, így már csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőjén múlik, mikor nyithat újra a kiállítás.

 

Forrás: http://hvg.hu/kultura/20131029_Bezar_de_ujranyitnak_a_Mecseki_Banyaszati#rss

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>