Betétkivonás a bankokból

Októberben a háztartások 14 milliárd forintnyi betétet vettek ki a bankokból szemben a korábbi hónapok 100 milliárd feletti kivonásával.

A hitelintézetek összevont mérlegének az MNB által pénteken közölt adatai szerint a teljes hitelfelvételen belül a vállalatok 60 milliárdot forintban vettek fel, míg devizában 33 milliárddal többet törlesztettek, mint amennyi hitelt felvettek. A betételhelyezésen belül a vállalatok 141 milliárdnyit devizában, 84 milliárdot forintban vittek a bankokba.

Az előző hónapban, szeptemberben, amikor az MNB növekedési hitelprogramja még nem zárult le, a vállalatok egyetlen hónap alatt 399 milliárd értékű forinthitelt vettek fel és a forintbetétekből is kivontak 177 milliárdot, miközben 189 milliárddal csökkentették devizaadósságukat, s 78 milliárdért helyeztek el devizabetétet.

A háztartások októberben 47 milliárddal – forintban 14, devizában 33 milliárddal – több hitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek, s ezzel párhuzamosan 41 milliárdot fektettek be devizabetétekbe, míg a forintbetéteikből 14 milliárdot vettek fel. Szeptemberben még a lakossági betétkivonás dominált, 133 milliárd betétkivonás mellé még 17 milliárd friss forinthitelt is felvettek, miközben a devizaadósságból 35 milliárd forintnyit törlesztettek és még 16 milliárd devizabetétet is elhelyeztek.

Október végén a háztartásoknak is több volt az adóssága (7034 milliárd forint), mint a megtakarítása (6907 milliárd forint). A háztartások tartozásainak még mindig nagyobb része (54,5 százaléka) devizában volt nyilvántartva, míg a betétekben csak 13,2 százalékos volt a deviza aránya a múlt hónap végén.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>