Szuperszámítógép-központ épül Debrecenben

számítógépgyár

Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép-központját hozzák létre 2014 végére a Debreceni Egyetemen (DE) – jelentette be a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke pénteken.

Gaál István rektorhelyettes a debreceni sajtótájékoztatón elmondta: a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) 1,5 milliárd forint uniós forrást nyert az egyetem Kassai úti campusán megvalósuló beruházásra.
A Debreceni Egyetemen 2011 óta üzemel szuperszámítógép, amely hálózatba van kötve a pécsi, a szegedi és a budapesti hasonló eszközökkel. A mostani beruházással a debreceni központ teljesítménye a tízszeresére nő – mondta Gaál István, jelezve, hogy a berendezés teljes kihasználtsággal működik.
A centrumelnök kifejtette, hogy minden tudományterületen használják a szuperszámítógépeket, legyen az orvosi, vegyész, bölcsész vagy genetikai kutatás. A fejlesztést követően olyan mennyiségű adathalmazzal és számítási mennyiséggel lehet dolgozni, ami eddig itthon a kutatók számára elképzelhetetlen volt – fogalmazott.
Nagy Miklós, az NIIFI főigazgatója közölte: a 200 teraflop/másodperc kapacitású géppel Magyarország felkerül a világ szuperszámítógépes top 500 listájára, és rögtön a középmezőnybe. Ez azt jelenti, hogy a számítógép másodpercenként egy trillió (tíz a tizenkettediken) számítási műveletet képes elvégezni.
Hozzátette: Magyarországon mintegy 5500 intézmény és 2,3 millió felhasználó dolgozik a magyar felsőoktatás szuperszámítógépes infrastruktúrájával.
Papp László (Fidesz), Debrecen alpolgármestere szerint új korszak indul 2014 végén, hiszen ez a központ az intelligens, tudásalapú városfejlesztés alapjára helyezi a cívisvárost.
A politikus szerint az informatika kulcsfontosságú a gazdaságfejlesztésben, és csak akkor lehet versenyképes egy város gazdasága, ha az informatika robbanásszerű fejlődésével lépést tart.
Ma ugyanis egy kulcsrakész ipari parkhoz az informatikai háttér ugyanúgy hozzátartozik, mint a közműszolgáltatás. Papp László szerint a központ létrejöttével Debrecen a régió és az ország meghatározó városa lesz az infokommunikáció tekintetében.
A 300 négyzetméteres épület kivitelezési munkái 2014 tavaszán kezdődnek, és május végére lesz szerkezetkész. A gépek installálása várhatóan az év végére fejeződik be.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>