Az orosz hírszerzés segíti az ukrajnai oroszpárti milíciákat

Russia-Urkaine

Az orosz katonai hírszerzés Donyeck és Luhanszk megyékbe telepített ügynökei felügyelik és irányítják az Ukrajnában tevékenykedő oroszpárti milíciákat – írta a csütörtöki The Times egy ukrán titkosszolgálati jelentést idézve.

A tekintélyes konzervatív brit napilap szerint a birtokába jutott dokumentumból kiderül, hogy az elmúlt egy hónapban tíz “orosz kémet” vettek őrizetbe Ukrajnában, lehallgatott telefonbeszélgetésekben pedig az hallható, amint orosz ügynökök támadásokra adnak parancsot. Az egyik ilyen támadásban, amelyet április 13-án hajtottak végre Szlovjanszkban, egy ukrán belbiztonsági tiszt életét vesztette.
A The Times szerint a dokumentumot az ukrán kormány elküldi az EU-tagállamok kormányainak, bizonyítandó, hogy Moszkva áll az oroszpárti milíciák kelet- és dél-ukrajnai akciói mögött.
A brit lap által idézett ukrán jelentés szerint a Donyeckben kormányépületeket elfoglaló milícia AK-100-as fegyvereit kizárólag az orosz hadsereg és az orosz különleges műveleti egységek alakulatai használják, sőt még a milicisták cipőit is az az orosz cég gyártotta, amely az orosz belbiztonsági egységeket látja el katonai ruházattal.
A dokumentum szerint az ukrán biztonsági szolgálatnak tényleges bizonyítékai vannak arra, hogy orosz különleges műveleti egységek tevékenykednek Ukrajna területén. Az orosz vezérkar fő hírszerzési igazgatóságának tisztjei Donyeckben és Luhanszkban tartózkodnak, és közvetlenül koordinálják a “felkelőket”, akiknek pénzügyi és technikai segítséget is nyújtanak – áll a The Times által idézett ukrán titkosszolgálati jelentésben.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>