Az innováció prioritást élvez

innovacio

Az innováció, a tudás átadása alapvető prioritást élvez a magyar élelmiszergazdaságban a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban – hangsúlyozta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a tej világnapja alkalmából rendezett kaposvári tanácskozáson pénteken.

Az Európai Innovációs Partnerségről (EIP) tartott előadásában rámutatott: az innovációnak a hazai és a nemzetközi színtéren egyaránt nagyon komoly mértékben kell megjelennie a napi gyakorlatban.
Hangsúlyozta: olyan típusú – különböző szereplők interaktív együttműködésén alapuló – innovációs fejlesztéseket szeretnének támogatni, amelyek egyszerre használnak a tudománynak és a gyakorlatnak.
A helyettes államtitkár úgy vélekedett: a versenytársakhoz képest általában alacsony a magyar vállalkozások innovációs aktivitása, nem elég erős az intézményi háttér és hiányzik az együttműködési készség.
Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a kaposvári Fino-Food Kft. által rendezett tanácskozáson elmondta: az elmúlt három évben sikerült felállítani egy olyan szervezetet, amelyhez három meghatározó hazai kereskedelmi lánc is csatlakozott.
A jövőre megszűnő kvótrarendszerről szólva azt mondta: várhatóan a nagy, meghatározó észak-európai országokban mamutcégek jönnek létre, Magyarország azonban az 1,7 milliárdos tejtermelésével sem most, sem a jövőben nem lesz meghatározó az európai és a világpiacon. Belföldön viszont igen, és ez a fő cél – tette hozzá Mélykuti Tibor, aki ennek érdekében fontosnak tartaná, hogy létrehozzanak egy, a tejtermelők, a feldolgozók és a kereskedők által közösen működtetett szervezetet, amely el tudná látni minőségi, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható tejtermékekkel a hazai fogyasztókat.
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere bejelentette: hamarosan elindul a Kaposvár Kincse program. Aki ezzel a védjeggyel ellátott terméket vesz le a polcról – tejet, sajtot, szalámit, cukrot vagy egyéb élelmiszert -, az garantáltan helyi és garantáltan egészséges élelmiszert kap, a Kaposvári Egyetem független laborja ugyanis a szántóföldtől az asztalig ellenőrzi annak minőségét, emellett a helyi vállalkozásokat és a munkahelyteremtést is támogatja.
A politikus, aki a Fino-Food Kft.-ről szólva azt mondta: Kaposvár büszke arra, hogy a családi vállalkozás segítségével ismét van tejgyára a városnak.
A tej világnapját 1957 óta ünnepelik. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ebből az alkalomból évente tanácskozáson hívja fel a figyelmet a tejfogyasztás jelentőségére.
A terméktanács álláspontja szerint szükség van a tejfogyasztás népszerűsítésére, ugyanis az elmúlt időszakban Magyarországon évente 2-3 százalékkal csökkent az egy főre jutó tejfogyasztás, tavaly 67 liter, míg az úgynevezett tejegyenértékben számított fogyasztás 155-160 kilogramm volt. A terméktanács célja, hogy ez utóbbi mutató néhány éven belül 200 kilogramm körül legyen.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>