Amerikai professzor kapta a Debrecen Díjat

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért 2013 elnevezésű díj kitüntetettje, Donald M. Bers amerikai professzor előadást tart a Debreceni Egyetem főépületének aulájában 2013. december 6-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Donald M. Bers amerikai professzor kapta a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű kitüntetést. A rangos elismerést Fülesdi Béla egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke adta át pénteken.

A nemzetközi díjat 2003-ban olyan kutatók, kutatócsoportok elismerésére alapították, akiknek a munkája lényeges előrehaladást eredményezett a molekuláris orvostudomány területén.
Donald M. Bers a szívritmuszavarok és a kórosan gyengülő szívizom összehúzódások sejtélettani hátterének feltárásával olyan népegészségügyi szempontból fontos szív-érrendszeri betegségek természetének megértéséhez járult hozzá, mint a szívinfarktus és a krónikus szívelégtelenség – hangzott el a díjátadón.
A professzor a szívizomzat elektromos és mechanikai tulajdonságait vizsgálja, kutatásai kiterjednek a szív működésének molekuláris, sejt-, szerv- és szervezet szintű tanulmányozására. Eredményei a szívműködésről alkotott ismereteket alapvetően bővítették, felfedezései a kardiológusok, a gyógyszerfejlesztők és az elméleti kutatók számára egyaránt megkerülhetetlenek – méltatta Fésüs László akadémikus, a díjat odaítélő professzori bizottság elnöke Donald M. Bers szakmai tevékenységét.
Donald M. Bers professzor 2008-tól az egyesült államokbeli Davisben működő University of California gyógyszertani intézetének igazgatója. Munkacsoportjával 2009 óta közvetlen munkakapcsolatban áll a DEOEC Általános Orvostudományi Karával.
A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést az idén tizenegyedik alkalommal adták át Debrecenben. A ceremónián a díjazott – a hagyományoknak megfelelően – előadást tartott tudományos munkássága legújabb eredményeiről.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>