Alapjövedelem

Svájcban népszavazást kezdeményeztek a feltétel nélküli alapjövedelemről, ami uszkve 2 ezer euró lenne havonta. Míg a ciprusi elnök már beígérte a szigetország lakóinak a munkamentes ellátást. És nálunk is megmozdult valami. Ez lenne hát a megoldás a versenyképtelen Európában? Építő jellegű ötlet vagy romboló hatású javaslat?

Építő jellegű

Európa megszabadulna a napi megélhetési gondoktól. A hagyományos munkaalapú társadalom egyébként is illúzió egy olyan kontinensen, ahonnan az elmúlt két évtizedben elillant a tőke. Csak a tőkések maradtak, míg gyáraik, üzemeik már rég Ázsiában vagy Latin-Amerikában termelnek tovább. Európa ráadásul gazdag, hiszen itt vannak a leggazdagabb országok, s ezt a gazdagságot másként is el lehetne osztani. A feltétel nélküli alapjövedelem felszabadítaná a kreativitást, egyúttal nagyobb teret nyitna a karitatív tevékenységnek. Így talán újra megfelelő helyet és fontos szerepet találna magának Európa az amerikai fogyasztó és az ázsiai termelő társadalmak által uralt világgazdaságban.

Romboló hatású

Utolsó támaszát is elveszítené a nyugdíjas Európa. Az eladósodott államháztartások kiadási oldala megrogyna az újabb teher alatt, míg a bevételi oldalról nagyon hiányoznának a munkavállalók befizetései. Az árufedezet nélküli pénz úgy működne, mint a nagy földrajzi felfedezések korában a gyarmatok aranya, szuper inflációval döntené romba a kontinens gazdaságát. Európa szegény, a déli államoknak, s az egykori keleti blokk országainak nincs  forrásuk a feltétel nélküli alapjövedelemre. Aminek a mértéke is ellentmondásos. A svájci elképzelés 2 ezer euróval számol havonta. Ott ennyi a szűkös megélhetés. Miközben például Magyarországon 1 ezer euró is álomfizetésnek számít.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>