A sokéves átlag alatt a talajvíz szintje az Észak-Alföldön

hortobágy gémeskút

Az Alföld középső területein a sokéves átlaghoz képest 50-100 centiméterrel alacsonyabb szinten áll a talajvíz – közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgatóhelyettese az MTI-vel.

A szakember szerint ennek oka a csapadékszegénység mellett a szokásosnál enyhébb téli időjárás.
Elmondta: a Kötivizig mérései szerint az Alföld középső részét lefedő működési területén a decemberi havi átlaghőmérséklet 1,4 Celsius-fok volt, 1,1 fokkal haladva meg a sokévi átlagot. Január eddig eltelt napjaiban pedig a sokéves átlagnál majdnem 6 fokkal melegebbet regisztráltak a vízügyi igazgatóság mérőállomásain.
Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben a Kötivizig működési területére a sokévi 518,4 milliméterrel szemben átlag 602,5 milliméter csapadék hullott. Míg az évkezdet bővelkedett csapadékban, 2013 második felében már alacsony értékeket rögzítettek, így júliusban területi átlagban mindössze 3,6, decemberben pedig 1,5 milliméter esett.
A meteorológiai előrejelzések alapján január közepétől az évszaknak megfelelő hőmérséklet és csapadékmennyiség valószínűsíthető. Amennyiben ez bekövetkezik, a jelenleg tapasztalt alacsony talajvízszint várhatóan emelkedésnek indul – jelezte Horváth Béla.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>