A Renault megnyitja első gyárát Kínában

A Renault megkapta csütörtökön a hatósági engedélyeket első kínai gyára létrehozásához.
    A francia autógyártó ennek érdekében egy közös vállalkozást hoz létre a Dongfeng kínai állami konszernnel, amely korábban hasonló partnerséget kötött a japán Nissannal és Hondával, a svéd Volvóval és a szintén francia PSA Peugeot Citroennel, a Renault legnagyobb konkurensével is.

A Renault megkapta csütörtökön a hatósági engedélyeket első kínai gyára létrehozásához.
A francia autógyártó ennek érdekében egy közös vállalkozást hoz létre a Dongfeng kínai állami konszernnel, amely korábban hasonló partnerséget kötött a japán Nissannal és Hondával, a svéd Volvóval és a szintén francia PSA Peugeot Citroennel, a Renault legnagyobb konkurensével is.
A reformokért és a fejlesztésért felelő kínai bizottság, a kínai tervgazdálkodás legfőbb szerve néhány órával az előtt adott zöld jelzést a közös cég megalakításához, hogy Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök megkezdte hivatalos látogatását Kínában.
A Renault eddig gyakorlatilag teljesen hiányzott a kínai autópiacról, s ezzel kivétel volt a világ tíz legjelentősebb autógyártója között. A Renault ugyanis a Nissan legfőbb részvényese, a japán autógyár 43,4 százalékát birtokolja, és sokáig hagyta, hogy a Nissan egyedül fejlődjön a kínai piacon, amelynek 7,7 százalékát foglalja el. A Peking és Tokió közötti geopolitikai feszültségek miatt a Nissan forgalma jelentősen csökkent az elmúlt két évben a kínai piacon.
“Ezzel a szövetséggel a Renault ambiciózus stratégiát indíthat el a világ elsőszámú autópiacán” – közölte a francia autógyártó.
A Renault-csoport a Dongfeng Renault Automotive Company (DRAC) létrehozásáról 2012 elején írta alá a megállapodást, de a végleges szerződés megkötéséhez több mint egy évet kellett várni a kínai hatóságok engedélyére.
Dongfeng egyébként jelenleg a PSA-val is tárgyalásokat folytat a legjelentősebb francia autóipari konszern 30 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról, s ezzel a két nagy francia rivális kínai terjeszkedésének metszéspontjába került. A kínai állami konszern 2003 óta a Nissannal is partneri viszonyban áll, ez utóbbi együttműködésnek köszönhető a nyereségének legnagyobb része.
Kristina Church, a Barclays Capital elemzője szerint az új megállapodás a Renault-val nem feltétlenül segíti a PSA-t a kínai piacon való megerősödésében.
A Renault és a Dongfeng közötti megállapodást december 16-án írják alá Vuhanban, ahol eleinte évente 150 ezer gépkocsit fognak gyártani, de “ez a kapacitás a piac igényei szerint bővülhet” – közölte a második legjelentősebb kínai gyártó, de nem jelölte a gyárnyitás időpontját.
Mindkét cég 50 százalékos tulajdonrésszel fog rendelkezni az új vállalatban, amely egy 7,76 milliárd kínai jüan (281 milliárd forint) értékű közös befektetés gyümölcse.
A francia és kínai gyártó szorosan fog együttműködni valamennyi tevékenységben, beleértve a kutatást és a fejlesztést, az eladást, a termelést és a marketinget. Azt, hogy milyen típusú gépkocsikat gyártanak majd Vuhanban, egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de az előzetes tervek alapján feltehetően a Mégan és a Logan családhoz tartozó modellekről lesz szó. Az is nagyon valószínű, hogy elektromos gépkocsik is szerepelnek majd az új francia-kínai vállalat kínálatában.
Kínát – ahol tavaly 19,31 millió gépkocsit adtak el – valamennyi nagy külföldi autógyártó fontos piacnak tekinti, miután a világ más tájain jelenleg mélyponton van a kereslet. Kínában viszont tavaly 4,3 százalékkal nőtt, s becslések szerint mostantól 2020-ig évente átlagosan 8 százalékos növekedésre lehet számítani.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>