A Nyíregyházi Állatparkban él Európa legidősebb sziamangja

sziamangja

Az Európai Állatkertek Szövetségének felmérése szerint a Nyíregyházi Állatparkban él a kontinens legidősebb, 51 éves sziamangja (Hylobates syndactylus).

A gibbonfélék családjába tartozó majomfajta állományát minden évben felméri az európai szövetség, így derült ki, hogy a legidősebb példány a nyírségi megyeszékhelyen él – közölte Petró Zsuzsa szóvivő hétfőn az MTI-vel.
A Finita névre hallgató nőstény 2010-ben érkezett Hollandiából egy borneói orangután (Pongo pygmaeus pygmaeus) csapattal együtt az akkor újonnan átadott Zöld piramisba. Mivel egy jól összeszokott csapatról volt szó, a park dolgozói nem akarták szétválasztani őket, így azóta is közös kifutókban élnek az Ázsiában őshonos állatok – ismertette a szóvivő.
A sziamangok átlagéletkora 25 év, így Finita 51 évével igazi matuzsálemnek számít. A főemlős-gondozók elmondása alapján az idős majom korához képest nagyon jól van, ráadásául mióta a vele együtt élő orangután csapatban megszületett egy kölyök, az ország első borneói orangután bébije, Finita “teljesen megfiatalodott” – magyarázta a szóvivő.
Hozzátette: a sziamang vígan tűri, hogy a pici orangután cibálja a szőrét, így megkapó látvány, ahogy az ország legfiatalabb és legidősebb főemlőse együtt játszik.
A sziamang a gibbonfélék családjának legnagyobb testű és leghangosabb tagja. Nagy torokzacskója – amelyet majdnem akkorára tud felfújni, mint a feje – felerősíti a hangját, így éneke több kilométerre is elhallatszik. A többi gibbonnál lényegesen nagyobb: testtömege 10–11 kilogramm, 60-80 centiméter hosszú, fekete szőrzet borítja, csak a szemöldöke vörösbarna. Karjai különösen hosszúak, járás közben egyensúlyozó rúdként használja őket. A csaknem egész Szumátrán, a Maláj-félsziget középső és déli vidékeinek erdőségeiben megtalálható sziamang levelekkel, érett gyümölcsökkel táplálkozik, de olykor madártojást, rovarokat és kisebb gerinceseket is elfogyaszt.
Finita – korára való tekintettel – minden évben átesik egy általános orvosi vizsgálaton, étlapján is elsősorban a puhább gyümölcsök szerepelnek – közölte Petró Zsuzsa.

MTI

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>