A magas vércukorszint tünetei és kezelése

Hiperglikémiának nevezik azt az állapotot, amikor a vércukorszint a normálisnál magasabb. Ez étkezések előtt 7,0 mmol/l, étkezések után pedig 8 mmol/l fölötti szintet jelent, és azonnali kezelést igényel.

Magas vércukorszint minden cukorbetegnél előfordul alkalmanként. Ha azonban túl gyakran vagy túl hosszú ideig magas az érték, akkor az mindenképpen külön figyelmet igényel. Tartósan magas vércukorszint mellett ugyanis nagyobb az esélye a szövődmények kialakulásának, az idegek, a vérerek, a szem, a vese és a nemi szervek károsodásának. Ilyenkor nagyobb a fertőzések kockázata is.

A vércukorszint napi többszöri ellenőrzése  a cukorbetegség kezelésének elengedhetetlen része.

A magas vércukorszint okai

Többek között az alábbiak emelhetik a vércukorszintet:

 • túl sok vagy túl magas cukortartalmú ételek fogyasztása
 • nem megfelelő mennyiségű vagy típusú gyógyszer a cukorbetegség kezelésére
 • érzelmi stressz
 • az inzulin bejutásának technikai akadályai (például rosszul működő „adagolótoll”), vagy az inzulin beadási helyén lassabb felszívódás a bőr alatti kötőszövet hegesedése, apróbb vérzések vagy gyulladás miatt
 • a szokásosnál kevesebb testmozgás
 • gyulladásos betegségek (például influenza, torokgyulladás), fájdalom, műtét és fertőzések

Ezen kívül számos nem vényköteles gyógyszer (például köhögés elleni cseppek és szirupok) is növelheti a vércukorszintet. Cukorbetegek mindenképpen egyeztessenek orvosukkal arról, hogy mely készítményeket szedhetik biztonságosan.

A magas vércukorszint tünetei

Magas vércukorszint esetén a tünetek gyakran olyan enyhék, vagy olyan lassan fejlődnek ki, hogy az érintett észre sem veszi őket. Ezért is fontos, hogy a cukorbeteg rendszeresen mérje vércukorszintjét és fokozottan figyeljen az alábbi jelekre:

 • a szokásosnál erősebb szomjúság- vagy éhségérzet
 • száraz vagy viszkető bőr
 • a szokásosnál intenzívebb fáradtság vagy álmosság
 • homályosabb látás
 • gennyes fertőzések
 • lassabban gyógyuló sérülések
 • nagyobb mennyiségű vizeletürítés, különösen éjjel

Ketoacidózis 1-es típusú cukorbetegségnél

A ketoacidózis súlyos állapot, mely főleg az 1-es típusú cukorbetegeknél fordul elő (2-es típusú cukorbetegségben ritkább). Akkor alakul ki, ha a szervezet nem rendelkezik elegendő inzulinnal, amely nélkülözhetetlen a cukor energiaforrásként történő hasznosításában. Ilyenkor a szervezet zsírt és izomszövetet bont, hogy energiához jusson, ami ketontestek képződésével jár. A ketontestek savassá teszik a vért, a vércukorszint megemelkedik. Súlyos esetben ketoacidózis alakulhat ki, ami kezelés nélkül kómához, vagy akár halálhoz is vezethet.

A magas vércukorszint ellenőrzése

Számtalan készülék áll rendelkezésre a vércukorszint ellenőrzéséhez. Az érintettek leggyakrabban saját készüléket használnak, amely a tesztcsíkra cseppentett vér alapján azonnal mutatja a vércukorszintet.

Orvos vagy diabetológiai szakasszisztens segít annak megállapításában, hogy mikor és milyen gyakran érdemes az érintettnek mérést végeznie. Fontos, hogy a kezelési naplóba kerüljenek be a mérések és a vérvizsgálatok eredményei, valamint a beadott inzulin adagok, illetve tabletták mennyisége és időpontja. Mindenképpen érdemes feljegyezni azt is, hogy az érintett milyen tevékenységet végzett, mit evett, és érzett-e hiperglikémiát. Ezek az információk segítenek felismerni, hogy van-e bármilyen rendszeresség a vércukorszint ingadozásában egy adott napon vagy héten. Ez a szakembereknek is komoly segítséget nyújt a megfelelő kezelés tervezésében.

A magas vércukorszint kezelése

Magas vércukorszint esetén a legjobb, amit az érintett tehet, ha megpróbál minél előbb visszatérni cukorbetegsége korábban előírt kezeléséhez.

Ilyenkor fontos meggyőződni arról, hogy az érintett:

 • A megfelelő időpontban veszi be a cukorbetegségére felírt gyógyszert, vagy adja be az inzulin injekciókat.
 • A megfelelő időben megfelelő mennyiségű és összetételű ételt fogyaszt.
 • Elegendő folyadékot vesz magához.
 • Gyakran méri és dokumentálja vércukorszintjét.
 • Rendszeresen mozog. (14-15 mmol/l feletti vércukorszint esetén azonban tilos bármilyen fizikai aktivitást végezni, mert az az anyagcsere további romlásához vezethet.)

Ha az érintett gondosan betartja a cukorbetegségére előírt kezelést, ám vércukorszintje mégsem csökken, másfajta segítségre is szüksége lehet. Előfordulhat, hogy orvosi előírásra meg kell változtatnia gyógyszere dózisát vagy típusát, rendszeresebben kell mozognia, vagy gyakrabban kell vércukorszintjét ellenőriznie. Szakemberek a megfelelő étrend összeállításával is segíthetnek.

 

Forrás: http://egeszseg.hu/a-magas-vercukorszint-tunetei-es-kezelese/

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>