A Hunép építheti a Debreceni Járásbíróságot

debreceni ítélőtábla

A Hunép Zrt. nyerte a Debreceni Járásbíróság építésére kiírt közbeszerzési eljárást, a debreceni cég adta ugyanis a pályázók közül a legkedvezőbb árajánlatot: a Hunép Zrt. nettó 2 milliárd 24 millió forint költségvetéssel építheti fel az igazságügyi negyed legújabb épületét Debrecenben – jelentette be Kahler Ilona, a törvényszék elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

A Debreceni Járásbíróság építésével tízéves elképzelés valósulhat meg, az első tervek ugyanis már 2003-ban elkészültek – emlékeztetett a bírósági vezető.
A kivitelezési munkálatok 2014 elején indulhatnak el, az átadás tervezett időpontja 2015 nyara. A Debreceni Ítélőtábla és a Fellebbviteli Főügyészség mellé épülő új Debreceni Járásbírósággal együtt az “ítélkezési negyed” mintegy 20 ezer négyzetméterre bővül – ismertette Kahler Ilona.
A kifejezetten bírósági funkciókra tervezett épület egyik kuriózuma lesz a 200 fős nagytárgyaló, amelyet alkalomadtán a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla bírái is igénybe vehetnek. A komplexumban ezen kívül – a harminchárom, 35-40 fős terem mellett – még egy 100 ember befogadására alkalmas tárgyalóterem is épül. Az új Debreceni Járásbíróságon a gyermekközpontú igazságszolgáltatás jegyében gyermekmeghallgató szoba is lesz, és méltó körülmények közé kerülhet majd a bírósági mediáció is. A komplexumban egyébként az ügyféltér és a munkatér elkülönül, modern lesz az épületgépészet és a biztonságtechnika is. Az ítélőtáblához hasonlóan külön bejárata és külön várakozóhelye lesz a rabszállításnak is – ismertette a részleteket Kahler Ilona.
Elmondta azt is, hogy a kivitelezési munkák elvégzésére a legkedvezőbb ár 2,024 milliárd forint, a legmagasabb 2,295 milliárd forint volt. A több mint tízezer négyzetméteres komplexum kialakítására összességében 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Az új komplexumba több mint 200 járásbírósági dolgozó költözik át, egyharmaduk bíró.
A 2015-ös ítélkezési szünet után szeptemberben már remélhetőleg az új épületben kezdik meg az ítélkezést. Elképzelhető, hogy az Iparkamara utcai hajdani Királyi Törvényszék épületét – ahol jelenleg működik a járásbíróság – Debrecen városa vagy a büntetés-végrehajtási intézet fogja majd hasznosítani – jelezte a hajdú-bihari törvényszék elnöke.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>