A dietetikusok

A megfelelő folyadék-ellátottságot a dietetikusok fontosabbnak tartják mint az orvosok, de ritkábban nézik. A hazai dietetikusok folyadékbevitellel kapcsolatos ismereteit és attitűdjét mérte fel szeptemberben az Európai Hidratációs Intézet (EHI) által kidolgozott kérdőív alapján a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége .

Az EHI tavaly a háziorvosok körében végezte el a kutatást, így most a válaszok az összehasonlításra is lehetőséget adtak. Ahogy a háziorvosok, úgy a dietetikusok is nagy jelentőséget tulajdonítanak a megfelelő folyadék-ellátottságnak, ugyanakkor utóbbiaknak mégis csupán egyharmada ellenőrzi ezt rendszeresen a pácienseknél, a háziorvosoknak pedig a fele.

„A hazai dietetikusok 91  százaléka maximálisan egyetért azzal az állítással, hogy a megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen az egészségmegőrzés, a jó közérzet és teljesítőképesség szempontjából. Ez az arány még a háziorvosokénál (85 százalék) is magasabb. 87 százalékuk mindig vagy majdnem mindig fel is hívja páciensei figyelmét a folyadékbevitel fontosságára, elsősorban a fizikai állapotuk miatt. A dietetikusoknak viszont már csak a fele tulajdonít nagy szerepet a hidratációnak a mentális egészség megőrzésében is” – tudtuk meg Antal Emesétől, az Európai Hidratációs Intézet hazai tudományos munkatársától.

Ennél is érdekesebb, hogy – noha fontosnak tartják – mégis csak a dietetikusok egyharmada ellenőrzi mindig a páciensek folyadék-ellátottsági szintjét, és a háziorvosoknak is csak alig több mint a fele (53 százalék).

Az orvosok nagyobb teret adnak a sokszínűségnek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerinti megfelelő napi folyadékbeviteli mennyiséggel, miszerint a nőknek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter folyadékot kellene fogyasztaniuk az egész étrendet tekintve, a dietetikusok 67 százaléka tisztában van, az orvosoknak pedig 58 százaléka ismeri ezeket az értékeket. Arra viszont már egyformán 70 százalékos arányban válaszoltak helyesen, hogy egy átlagos összetételű étrendben a bevitt folyadékmennyiségnek mekkora hányada származik szilárd táplálékból (20-30 százalék), illetve különböző italokból (70-80 százalék).

Úgy tűnik, a folyadékpótlás tekintetében az orvosok nagyobb teret adnak a sokszínűségnek. A víz és a tea mellett a gyümölcstartalmú és a cukros üdítőket, sőt még az alkoholos italokat, főleg a sört is elfogadottabbnak tartják folyadékpótlásra, mint a dietetikusok. A változatosság valóban nagy szerepet játszik a hidratációban, csakúgy, mint az étrend kialakításában. Hajlamosak vagyunk többet inni, ha a víz mellett különböző ízű italokból is választhatunk, és a napi folyadékbevitelünket többféle forrásból fedezzük.

A testtömeg és az energia-egyensúly megőrzése szempontjából persze fontos számolni a különféle italok energia- és tápanyagtartalmával is. Bizonyítható, hogy aki naponta háromnál többféle italt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel éri el az EFSA által javasolt megfelelő napi 2-2,5 liter folyadékbevitelt.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>