A cseh miniszterelnöknek nincs kedve Mandela temetésére utazni

Jirí Rusnok

Jan Kohout külügyminiszter fogja képviselni Csehországot Nelson Mandela elhunyt dél-afrikai államfő keddi gyászszertartásán – közölte vasárnap Johana Grohová külügyminisztériumi szóvivő.

A gyászszertartás után Kohout szerdán Pretoriába utazik, hogy ott is fejet hajtson Mandela emléke előtt. A vasárnapi állami temetésen a Cseh Köztársaság hivatalosan nem képviselteti magát – fejtette ki a szóvivő.

A keddi gyászszertartáson a világ országainak számos politikusa megjelenik. Milos Zeman cseh államfő azonban még nem épült fel súlyos térdsérüléséből, ezért részvétele a dél-afrikai megemlékezéseken szóba sem került.

Jirí Rusnok miniszterelnöknek pedig – mint ez kiderült, mellesleg nagy botrányt okozva – nem volt semmi kedve Afrikába utazni. “Irtózom attól, hogy nekem kell odamennem (Johannesburgba)” – mondta Rusnok Vlastimil Picek védelmi miniszternek pénteken a parlamentben. Négyszemközt beszélgettek, de mindketten bekapcsolva felejtették mikrofonjaikat, így a keményebb jelzőktől sem mentes párbeszédet a cseh közszolgálati televízió felvette, majd le is adta.

“… most még Mandela is meghalt!” – kezdte a beszéltetést Rusnok a miniszterhez fordulva.     Picek arról kérdezte a kormányfőt, hogy ki fog menni a csütörtökön elhunyt Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök gyászszertartására.     “… remélem, hogy az elnök (Milos Zeman) megy el. Valamilyen ebédre vagyok hivatalos, majd vacsorára is. Kötelezettségeim vannak. Egyáltalán nem kívánkozom oda. Egyáltalán” – válaszolta Rusnok, és többször “marhának” nevezte a védelmi minisztert, aki felvetette, hogy az orvosok valószínűleg azt fogják tanácsolni Zemannak, hogy közelmúltbeli térdsérülése miatt ne utazzon Johannesburgba.

Miután a beszélgetés az internetre is felkerült és több nagy hírügynökség és média is felkapta, a miniszterelnök szombaton nyilvánosan elnézést kért szavaiért.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>