A citromfű

A citromfű  ideális gyógynövény szívbetegségre, epebetegségre, de emellett ideális fogyókúrához és diétához is.

A citromfű az ajakos virágúak családjába tartozó évelő gyógynövény. Megtalálható Ázsiában, és Európa több országában is.

Európába Benedek rendi szerzetesek hozták be, és kezdték el termeszteni a kolostorok kertjében. Ma már nálunk is nagy területeken termesztik és a kiskertekben is ültetik, hiszen kiváló fűszernövény is, amely a süteményeket teszi még illatosabbá és finomabbá.

Szára akár az 1 méter magasságot is elérheti, elágazó 4 oldalas nyeles levelei vannak. Virágai bimbós állapotban sárga színűek, majd átváltanak a nyílás során fehér vagy krémszínre. Fűszer és gyógynövényként való gyűjtése során a 4 cm.-es épp egészséges leveleket gyűjtsük be, a virágzás elején, vagyis július végén, augusztus elején.

A növény hatóanyagai között megtalálhatók az illóolajok, citronella citrál, cserzőanyagok, flavonoidok. Nagyon jó idegerősítő, szívnyugtató, görcsoldó, és emésztés javító hatással bír, de emellett lázcsillapító és alvás zavarra is enyhülést hoz.

Teáját napi 2 csészével érdemes fogyasztani, a friss vagy szárított hajtásokat forrázzuk le, majd hagyjuk állni 5 percig. Borogatást is készíthetünk belőle vagy fürdővízhez is adhatjuk, nagyon jó stressz ellen.

Fűszernövényként tehetjük a már említett süteményekbe, gyümölcslevekbe, lekvárba, koktélokba, gombás és halas ételekbe. Akár gyógynövényként akár fűszernövényként használjuk fel a citromfű sokoldalú növény lesz kertünkben és otthonunkban.

Forrás

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>