Az Észak-Alföldön fizették ki a legtöbb uniós forrást

pénz mágnes

Az idén 59 milliárd forintot fizetett ki az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) vállalkozásfejlesztésre, turisztikai beruházásokra, útépítésre, városfejlesztésre, bel- és csapadékvíz védelemre európai uniós forrásból – közölte Mező Ferenc, az ÉARFÜ igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

Ezzel a regionális fejlesztési ügynökségek közül az ÉARFÜ juttatta el országosan a legtöbb forrást a pályázókhoz ebben az évben – tette hozzá.
Az Észak-alföldi régióban pályázható 342,5 milliárd forintos keretre a 2007-13-as időszakban 3719 pályázat érkezett be, közel 533 milliárd forintos igénnyel. A beérkezett pályázatoknak a fele, 1856 nyert támogatást. Jelenleg 319 milliárd forintra már leszerződött az ÉARFÜ, így az elérhető források 93 százalékát lekötötte az intézmény – ismertette a részleteket Mező Ferenc.
Hozzátette: ebből az összegből eddig több mint 210 milliárd forintot már meg is kaptak a kedvezményezettek, ami a teljes, rendelkezésre álló összeg 61 százaléka. A fennmaradó mintegy 100 milliárd forintot 2015 végéig kell átutalni.
Mező Ferenc beszámolt arról is, hogy az idei utolsó negyedévben 21 milliárd forintot utaltak ki a kedvezményezetteknek, ami példátlanul nagy összeg. Fő céljuk a források teljes lekötése és minél nagyobb összeg kifizetése volt, hogy ezzel is hozzájáruljanak a GDP növekedéséhez és az uniós források teljes felhasználásához.
“Munkatársaink kitartóan dolgoztak azon, hogy ezeket a forrásokat időben utalni tudjuk. Ennek eredménye, hogy a tervezett kifizetés 95 százalékát teljesítettük” – mondta Mező Ferenc.
Bodó Sándor (Fidesz), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke bejelentette: a törvényi előírásoknak megfelelően január elsejétől a megyei önkormányzat veszi át az államtól a regionális fejlesztési ügynökséget. Az átalakítás második lépcsőjében megkezdődik a jelenleg három megyére kiterjedő regionális szervezet megyei tagozódása.
Bodó Sándor szerint ez hosszabb folyamat lesz, a jelenlegi szervezet – az EU-akkreditációnak megfelelően – a továbbiakban is ellátja a támogatások kifizetését, felhasználásának ellenőrzését.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>